Välj en sida
HELA DENNA SIDA ÄR ANNONS FRÅN - STÅNGÅSTADEN

Koll på materialen ger sunda boendemiljöer

Stångåstaden strävar efter att skapa sunda bostäder, där materialen är bra för både människor och miljö.
-Att upptäcka och undvika skadliga material i våra byggnader är en del i vår övergripande miljöpolicy, säger Therese Furhoff, kvalitetschef på Stångåstaden.

Skadliga material kan till exempel vara metaller eller vissa ämnen i plaster.
Bostadsbolaget använder sedan länge ett system som vägleder entreprenörer i valet av material i samband med de renoveringar och nybyggnationer som Stångåstaden gör.

För framtiden

-Vi anlitar SundaHus Miljödata, som är en databas för hälso- och miljöbedömning av varor för bygg- och fastighetssektorn. Därigenom kan vi peka på vilka val vi vill att våra entreprenörer ska göra. Där lägger de in vilka produkter de använder i våra byggprojekt. En sådan dokumentation är också en trygghet för framtiden. Vi vet vilka material som har använts i våra hus, säger Therese.
-Nu går vi ett steg längre och gör likadant i samarbetet med våra entreprenörer på förvaltningssidan. Vi jobbar in policyn vartefter vi förnyar avtal med de entreprenörer som levererar exempelvis skötsel och städning, service och reparationer, berättar Therese.

En trygghet för de boende

Målet är att Stångåstadens hela verksamhet ska genomsyras av medvetna material- och produktval.
-Tack vare det här systemet kan de boende få svar på sina frågor om specifika material i sina bostäder. Det är en trygghet för alla våra hyresgäster att veta att vi prioriterar en sund boendemiljö, framhåller Therese.