Välj en sida
HELA DENNA SIDA ÄR ANNONS FRÅN - STÅNGÅSTADEN

Stångåstaden och Erikshjälpen samarbetar kring återbruk

​Varför inte ta vara på allt gammalt som fortfarande fungerar när man renoverar ett hyreshus? Svaret är inte givet. Vill någon använda ett tjugoårigt tvättställ? Och vem har tid och råd att hantera alla stora, begagnade grejor?

Frågorna förblev obesvarade ända tills allting förändrades av ett besök hos Erikshjälpen. Där har det ”nya” sortimentet gjort succé och intäkterna från försäljningen ger ett värdefullt bidrag till olika projekt för att hjälpa människor världen runt.

Det var Johanna Boivie på Stångåstaden som fick den briljanta idén att återbruka begagnade vitvaror och annan användbart från renoverade lägenheter.

– Jag älskar loppisar och second hand och jag blir verkligen bedrövad av att se bra saker kastas bort, säger Johanna Boivie som är fastighetsutvecklare och jobbar till vardags som byggprojektledare för ombyggnadsprojekt.

– På senare år har jag blivit alltmer intresserad av hållbarhetsfrågor. Och då menar jag alla aspekter av hållbarhet – socialt, miljömässigt och ekonomiskt. Min dröm är att genomföra ett byggprojekt som är hundra procent hållbart. Bra för människorna, bra för miljön och allrahelst till lägre kostnader än ett ”normalt” byggprojekt.”

– Tanken om återbruk väcktes hos mig 2014, då vi skulle renovera ett antal flerbostadshus i Ljungsbro. Två av huskropparna anses vara kulturhistoriskt intressanta av Länsstyrelsen. Därför bestämde vi oss för att så långt som möjligt behålla den ursprungliga karaktären och ursprungsmaterialen. Vi behöll originalfönsterbågarna och bytte bara ut den inre rutan mot isolerglas. Vi ”skördade” också den väldigt vackra parketten och såg till att återanvända den så långt det gick. Men det fanns saker som i vanlig ordning skulle köras till returstationer. Dit hörde exempelvis spisar, kylskåp, frysar och småsaker som hatthyllor och annat.

Då vaknade second hand-människan i Johanna. Det kändes inte rätt för henne att fungerande maskiner skulle kastas bort. En dag när hon shoppade på Erikshjälpens second hand-butik dök tanken upp igen.

– Jag frågade de ansvariga om de var intresserade av att ta hand om ett stort antal begagnade vitvaror och lösa allting runt omkring. De tände på alla cylindrar, och på den vägen är det, skrattar Johanna.

Erikshjälpen Second Hand ligger beläget i Tornby, med Ikea bara några hundra meter bort.

– Vi tar bara ut fräscha varor till butiken. Och är noga med att ta bort sådant som blir osålt.   Vårt uppdrag är att sälja och dra in pengar så att Erikshjälpen kan genomföra olika hjälpinsatser, säger Joakim Ragnar som är butikschef på Erikshjälpen.

– Vi tycker att Johannas idé är kanon och resultatet bekräftar att vi gjorde rätt. Vi säljer i princip alla kylar, spisar och frysar som kommer in i butiken. Hanteringen är lite speciell och produkterna är skrymmande, men det ekonomiska utbytet uppväger de praktiska utmaningarna, förklarar Joakim.

För Erikshjälpen har det här initiativet blivit en stor framgång som ger ett välkommet tillskott till hjälpverksamheten, och nu är det inte bara Johanna som ringer från Stångåstaden. Flera av de andra byggprojektledarna har hört av sig och allt pekar på att vi bara sett början på utvecklingen. Vi tycker det är fantastiskt, säger Joakim entusiastiskt och jag förstår honom.​