Välj en sida
HELA DENNA SIDA ÄR ANNONS FRÅN - STÅNGÅSTADEN

Stort engagemang för alla ungdomar

Stångåstadens stora engagemang för sociala frågor har resulterat i samarbeten med ett 40-tal föreningar i Linköping. För bostadsbolaget är det viktigt att engagera sig där hyresgästerna finns. Ett viktigt kriterium för företaget är att föreningarna ska kunna ge något tillbaka till det område där de verkar.

Stångåstadens samarbete med elitlagen LHC och LFC har gett många ungdomar tillfällen att möta sina idoler och förebilder. Spelarna är flitiga deltagare på många av de idrottsläger som anordnas i Linköping. Elitklubbarnas spelare utbildar och föreläser också för ungdomsledare om värdegrund, hur man ska bete sig vid sidan av plan, vikten av respekt för ledare och motståndare och mycket mer.

Varje år delar Stångåstaden ut två stycken hockeystipendier, till en tjej och en kille i åldrarna 12 till 15 år. Stipendiet går till den ungdom som är ambitiös på isen men också varit en bra kompis utanför rinken. Utmärkelsen delas ut i samband med LHC:s sista hemmamatch i grundserien och är på 5 000 kronor. Nominerar gör du via Stångåstadens hemsida.

– Det är inte bara elitlagen vi skriver kontrakt med, vi försöker verkligen hitta bredden. Det ska vara sport på amatör- och elitnivå men även kultur och andra intressen, berättar Karin Brinkby som är marknadsförare på Stångåstaden.

De föreningar Stångåstaden samarbetar med ska inte ha vinstdrivande intressen gällande samarbetet, det sociala engagemanget är det viktiga. Flera föreningar har gjort någon motprestation, delat ut flygblad i sitt bostadsområde eller liknande.

Bostadsbolaget är också med och ordnar läger på skolloven, bland annat Streetfotbollsturnering, Handbollsskola, Culture Camp, Konstkollo och Outdoor Hockey School. Lägren kräver inga förhandskunskaper, till hockeyskolan räcker det om du har på dig gympadojjor, träningskläder och tar med en hockeyklubba.

– Att vi väljer att ha aktiviteter under skolloven är av den enkla anledningen att vi märkt att ungdomar vill bli aktiverade. De vill inte gå runt och dra, det är då det blir stökigt och oroligt i våra bostadsområden. Vi vill skapa trygghet, engagemang och nöjda hyresgäster i alla områden där vi har intressen, säger Karin.

På jullovet anordnas Culture-Camp, ett dagläger som sträcker sig över fem dagar, där Stångåstaden samarbetar med Folkuniversitetet, Länsmuseet och KFUM. Inriktning är dans, musik, design, konst och teater. En nyhet till nästa Culture-Camp blir en utveckling av musikdelen, ”gör din egen hit” där tanken är att man ska lära sig mer om hur det är att vara dj.

– I juni kommer vi ha CoderDojo Summer Camp tillsammans med Mjärdevi Science Park. Det är inte alla ungdomar som är sportintresserade, det är jätteroligt att kunna erbjuda de datorintresserade ett dagläger också, fortsätter Karin.

Många av aktiviteterna som ordnas marknadsförs tillsammans med de utskick som företaget gör. Representerar du en förening och vill veta mer hur du kan skapa en bättre tillvaro för stadens ungdomar så hör gärna av dig till Karin Brinkby.

– Ja, det är jätteviktigt för oss att hitta eldsjälarna där ute, säger Karin och berättar om Ljungsbro Bordtennisklubbs stora engagemang där de bland annat ordnar kafé för arbetslösa, barn- och daglediga.

Är du hyresgäst och är intresserad av de läger som erbjuds för ungdomar? Håll utkik på www.stangastaden.se